Telefoon: 06 - 497 499 87

Columns

sjoemelen

Sjoemelsoftware en sjoemelen

Onlangs werd het woord ‘sjoemelsoftware’ gekozen tot ‘Woord van het jaar 2015’. Dat zette mij aan het denken. Sjoemelen is van alle tijden en gebeurt overal. Niet alleen bij gerenommeerde autobedrijven, maar ook in de procesindustrie. Voorbeelden genoeg; sjoemelen met vlees, met subsidies, chemisch afval, zelfs met veiligheid… Sjoemelen is menselijk, maar waarom? En hoe kunt u het in uw bedrijf voorkomen?

Bijna alle mensen sjoemelen
Het ‘Woord van het Jaar’ moet niet alleen kenmerkend zijn voor het afgelopen jaar, maar ook origineel. En origineel is vaak ook de sjoemelaar.  Uit onderzoeken van Dan Ariely *1  blijkt dat creatieve mensen beduidend meer sjoemelen dan gemiddeld. Ben je creatief dan verzin je makkelijker uitwegen voor dubieus gedrag.  Andere kenmerken als cultuur en intelligentie zorgen er niet voor dat je meer of minder sjoemelt.

Lees verder>

cybercrime

Mijn kennismaking met Cybercrime

Deze zomer werd ook ik het doelwit van cybercriminelen. Met een omzet die een aantal nullen mist in vergelijking met veel bedrijven in het MKB had ik niet verwacht dat ‘boeven’ hun kostbare tijd aan mij zouden besteden. Bij grote bedrijven valt toch veel meer te halen?

Vroeg of laat
Niet voor niets startte MKB-Nederland deze maand, in samenwerking met onder meer het ministerie van Veiligheid en Justitie, de campagne ‘Veilig Zakelijk Internetten‘ om ondernemers te behoeden voor cybercrime. Bedrijven zijn op grote schaal slachtoffer en deze vorm van criminaliteit kost de economie op jaarbasis circa 8,8 miljard euro. Driekwart daarvan komt voor rekening van het bedrijfsleven.

Lees verder>


​Industrie: zet de techniek van 3D-printen in!

De techniek van het 3D-printen voor industriële toepassing is zijn kinderschoenen ontgroeid. Wereldwijd heeft Nederland een leidende rol op het gebied van 3D-printen. Toch is het gebruik van de techniek nog lang geen gemeengoed. Dat is toch best vreemd? Waarom heeft uw servicemonteur nog geen 3D-printer in de achterbak? Zou dat niet handig zijn voor het printen van een (tijdelijk) onderdeel? In dit artikel een prikkel om u bezig te houden met 3D-printing.

Nederland loopt voorop
Het Amsterdamse 3D Hubs is op dit moment het grootste wereldwijde netwerk van 3D-printers met ruim 5000 printers in 80 verschillende landen. Ook TNO werkt met haar fabriek van de toekomst ‘Print Valley’ aan een derde industriële revolutie. Daarbij is het opvallend hoe groot de toepassing is van 3D-printen in de medische en tandheelkundige sector, 3D-printen komt hier uitermate tot zijn recht omdat er op maat unieke objecten gemaakt kunnen worden, met zeer specifieke vormen.

Lees verder>


Kansen grijpen in de opkrabbelende Spaanse economie

Wie samenwerking in het buitenland zoekt, denkt niet meteen aan Spanje. De economie staat niet bekend als robuust en Spaanse bedrijven zijn vaak niet actief op zoek naar samenwerking over de eigen grenzen. Toch werkt Van Beek al twee jaar succesvol samen met haar Spaanse agent Codols, een bedrijf gespecialiseerd in de behandeling en verwerking van vaste stoffen (met name poeders en korrels).

De uitdagende economische situatie in Spanje werkt voor Codols als drijfveer, legt managing partner van Codols Martí i Mateo uit. Bedrijven willen hun proces wel verbeteren maar zijn terughoudend als het om investeren gaat. “Het is dan belangrijk om de klant te laten zien dat een investering in een degelijke productverwerking zichzelf snel terugverdient.”

Lees verder>


​Paniek door F-gassenverordening onterecht?

Een beetje bedrijf in de procesindustrie heeft één of meerdere grote koelinstallaties in het productieproces operationeel. Bent u al bang gemaakt met doemverhalen over de ellende die wacht bij een eventuele storing? Laat u niet gek maken!

De R22-onrust doet mij denken aan het millenniumprobleem dat ons een kleine 20 jaar geleden bezighield. Voorafgaand aan de millenniumwisseling kon je geen blad openslaan of er werden onheilsvoorspellingen gedaan. Heel veel bedrijven speelden daarop in, boden hun diensten en advies aan. Je zou kunnen zeggen dat dat nu ook zo is met de verordening, er is heel veel over de verordening te doen en installateurs spelen in op angst of wakkeren deze aan bij hun klanten. Terwijl alles valt of staat bij een risico-inventarisatie en bewuste keuzes, eventueel een noodplan.

Lees verder>


Is uw website mobielvriendelijk of speelt u liever verstoppertje?

Een maand geleden schakelde Google resoluut over naar ‘mobile-first’. Is uw site niet mobielvriendelijk? Dan zinkt deze langzaam maar zeker naar een lagere plek in de zoekresultaten. Voor velen is het bittere noodzaak geworden snel de website aan te passen om vindbaar te blijven.

Voor het eerst in de geschiedenis van het internet zullen dit jaar het aantal zoekopdrachten via mobiel hoger liggen dan het aantal zoekopdrachten via desktop. Google wil altijd de meest relevante resultaten tonen in reactie op een zoekopdracht. Voortaan is het dus voor zoekmachines in de meeste gevallen zinloos om websites te tonen die niet geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik. Kortom een logische keuze van Google om te gaan kiezen voor ‘mobile-first’.

Lees verder>